Saxon Wharf is a residential-led scheme located on the edge of Deptford Creek. Arranged in response to the existing context and local heritage, the scheme demonstrates how a building can reconcile the past with the future to create an intervention that sits harmoniously in its surroundings.

ClientNotting Hill Genesis
Number of Homes 145
Tenure Mix 24% affordable, 11% shared ownership, 65% private
Other Uses 401 sqm commercial
Site Size 0.26 ha

A confident building with apartments sitting above a double height commercial space on the ground floor, the scheme presents a strong frontage to Norman Road, adding to the sense of activity established by new neighbouring buildings on the street.

Through a simple material palette of light and dark brick, concrete soffits and a plinth of textured metalwork, the building celebrates the industrial legacy of the area. Subtle detailing draws from architectural elements across both Greenwich and Deptford, uniting both sides of the Creek.

A distinct series of spaces includes a plaza providing relief to Norman Road and leading on to a boulevard, forming a link to the creek beyond. The promenade then flows up to the upper ground level in the form of a private podium providing residents with a more intimate external setting.